Nušićeva 3, 23000 Zrenjanin
060/541-6680
basicline.salon@gmail.com
Pon-Pet: 07-16h | Sub: 09-14h
Basic Line Basic Line
0 Moja korpa

Kako da dobijete više prostora u svom domu - saveti

Kako da dobijete više prostora u svom domu - saveti

Moderan život prosečnog čoveka u Srbiji, kao i u svetu nas upućuje na život u stanu. Taj način života nam daje izvesne uštede: ušteda vremena na kućne aktivnosti (košenje trave, čišćenje snega, traženje majstora za razne spoljne poslove), ušteda novca (popravka krova, popravka fasade, uređenje vrta, grejanje...), ali da bismo dobili sve ovo moramo da se odreknemo jedne stvari, a to je prostorni komfor.

Često su stanovi tesni, pa nas potreba za prostorom upućuje na improvizacije u izradi nameštaja za odlaganje stvari. Prvo čega bismo trebali da budemo svesni jeste da kabasti nameštaj koji je moguće kupiti u prodavnicama ne omogućuje adaptivnu primenu u našem specifičnom i ograničenom prostoru. Vrlo lako možemo da zapadnemo u problem „ne mogu da se okrenem od nameštaja“, što znači da dok smo usredsređeni na potrebe nameštaja za odlaganje stvari ne razmišljamo mnogo gde i kako će se to smestiti u našem stanu, pa kad ga kupimo onda je kasno za kajanje...

Pravo rešenje u našoj situaciji je da se napravi nameštaj u skladu sa prostorom koji imamo u svom stanu. Pre nego što kupimo nameštaj trebali bismo da snimimo prostor, po mogućstvu sa nekim stručnjakom i na osnovu toga isprojektujemo nameštaj tako da se adekvatno iskoristi svaka prostorna mogućnost. Pre svega najbolja rešenja su ugradni plakari i ugradne kuhinje.

 

Ugradni plakari

Ova vrsta plakara se postavlja uglavnom između dva naspramna zida i do plafona

Ukoliko postoji neka niša u stanu, to je odlično mesto za postavku plakara, a da ne zauzme neki prolazni prostor

Pogodno ih je raditi sa kliznim vratima čime se neutrališe potreba za prostorom ispred plakara potrebnim za rotaciju krila prilikom otvaranja pa se mogu smeštati i u nekim užim prostorima (hodnici i sl.)

Ovakvi plakari mogu biti neupadljivi ako im se frontovi urade u boji zidova,

 

a ako se stilski složi sa okolnim ambijentom nije redak slučaj da se ugrađuju i u dnevne boravke.

 

Ono na šta treba obratiti pažnju je kvalitet i adekvatna nosivost kliznih elemenata. Unutrašnji raspored je posebna priča i tu postoje razna rešenja u skladu sa potrebama korisnika.

 

Ugradne kuhinje

Ovo je takođe neizostavna grupa proizvoda ako želite dobro iskorišćenje stana. U poslednje vreme kuhinje su prilično evoluirale u dizajnerskom smislu pa neretko predstavljaju ukras stana. Naše iskustvo je da svaka kuhinja koja je urađena adaptivno (po merama kuhinjske prostorije) predstavlja sjajan ambijent “srastao” sa prostorom. Prednost ovakvih kuhinja od onih kupljenih iz prodavnice je to što se mogu idealno upasovati u vaš prostor a da se izbalansira potreba za svim segmentima koje kuhinja treba da sadrži: dovoljno radnog i skladišnog prostora, da se kuhinjski uređaji (sudopera, rerna, sudomašina…) postave u idealnom odnosu prema osobi koja ih upotrebljava, da se izaberu i postave kuhinjski mehanizmi koji olakšavaju rad u kuhinji i da na kraju sve to odlično izgleda.

Postoje razne vrste materijala za izradu frontova, njihove tehnike obrade, razne vrste radnih ploča kao i već pomenutih kuhinjskih mehanizama:

 

Pored ove dve grupe proizvoda postoje još RAZNA FAZONSKA REŠENJA za iskorišćenje “svakog centimetra” vašeg prostora, a neka ćemo vam ovde predstaviti:

Plitki cipelarnik - ovaj model cipelarnika sadrži korpu za smeštaj obuće koja zahteva dubinu od svega 17cm što je složićete se veoma plitko, te pruža šansu da ga ugraadite u neki ugao pretsoblja, hodnika, čak i terase. Treba naglasiti da su korpe za smeštaj obuće u njemu od plastificirane žice što omogućava dugotrajnu upotrebu. Ima ih u više širina čime omogućavaju da se ugrade u prostore različitih dimenzija.

Boksovi iznad vrata – obratite pažnju da iznad svakih sobnih vrata postoji preko pola metra slobodnog prostora do plafona. Ukoliko tu postavite neki boks sa vratima dobićete poprilično dodatnog prostora za odlaganje stvari. Ovakvi boksovi se postavljaju u spavaće sobe i hodnike i važno je odraditi ih u boji zidova i plafona čime postaju gotovo neprimetni.

Mehanizmi za donje ugaone kuhinjske elemente – kuhinje u stanovima često  imaju “Г“ oblik, te sadrže slabo pristupačne prostore u donjem uglu. Kod većih kuhinja ovakav prostor se koristi za smeštaj retko korišćenog posuđa (veliki lonci i sl.) dok male kuhinje zahtevaju da se i ovi prostori koriste više puta na dnevnom nivou. S obzirom da je vađenje i stavljanje posuđa u ove elemente zamorno, patentirano je nekoliko modela mehanizama pomoću kojih se ceo sadržaj ugaonih elemenata izvlači napolje čime se omogućava laka dostupnost. Tehnika izvlačenja ovih mehanizama je na pneumatskom ili mehaničkom principu, konstrukcija je izrađena od finih prohromskih cevi tako da je estetski momenat u potpunosti zadovoljen. Koji model će se primeniti zavisi od želje korisnika.

Liftovi za garderobu – u ugradnim plakarima postoji prostor koji se nalazi van domašaja ruku, onaj prostor ispod plafona. Tu se uglavnom smeštaju sezonske stvari ili stvari većeg gabarita (posteljina, ćebad i sl.) za kojima ne postoji dnevna potreba već se s vremena na vreme upotrebljavaju. Ukoliko smo uslovljeni da celu zapreminu plakara dnevno koristimo, tada se gornje zone najbolje koriste primenom liftova za garderobu. To su mehanizmi na kojima se nalazi štangla neposredno ispod plafona plakara, a koja služi za kačenje ramova (aufingera) sa odećom. Na tim mehanizmima se takođe nalazi i ručka pomoću koje se štangle obaraju ispred plakara gde su vrlo dostupne, a zatim se dižu u svoj osnovni položaj.