Međunarodna izložba nameštaja “Salone del Mobile Milano”

Upravo je zatvoreno 57. izdanje “Salone del Mobile.Milano”, najvažnije međunarodne manifestacije u svetu dizajna i nameštaja koja se održala u Milanu od 17. – 22. Aprila 2018.godine.

  

 

Pozitivan rezultat sajma “Salone del Mobile Milano”

Ove godine je zapažen izuzetno pozitivan rezultat sajma Salone del Mobile Milano sa preko 434.509 učesnika, iz 188 različitih zemalja. Za šest dana trajanja postignuto je povećanje od 17% u poređenju sa izdanjem 2016. godine, gde se poslednji put odvijala dvogodišnja izložba kuhinja i kupatila i povećanje od 26% u poređenju sa izdanjem iz prošle godine. Sajam je bio rasprostranjen u 24 paviljona za čiju posetu je potrebno upravo onoliko dana koliko je trajao sajam. Naša organizacija je bila takva da smo svega dva dana proveli na sajmu pa je i akcenat bio u skladu sa profilom našeg posla na kuhinjama i plakarima. Saobraćaj je u gradu za vreme trajanja sajma bio dobro organizovan, uz ulaznicu se mogla kupiti i karta za gradski prevoz (metro, tramvaji, autobusi).

Ceo svet na jednom mestu

Veliki broj izlagača, preko 1.800, od toga 27% njih iz 33 zemlje van Italije, koji su predstavili svoje proizvode na Međunarodnoj izložbi opreme za nameštaj “Salone del Mobile Milano” , i međunarodnoj izložbi kupatila (EuroCucina), plus 650 dizajnera mlađih od 35 godina predstavljenih na Salone Satellite koja je takođe jedna od pratećih manifestacija koja je posvećena mladim dizajnerima i njihovim idejama. Poseban žiri istaknutih stručnjaka iz oblasti procenjuje prijavljene radove i bira prva 3 pobednika kojima će pripasti i značajna finanasijska nagrada. Veliki broj eksponata je odisao visokim kvalitetom i kreativnošću, a sve to zahvaljujući napornom radu, posvećenosti i ulaganju u istraživanje vrhunskih kompanija u ovom sektoru.

“Salone del Mobile Milano” je održana istovremeno sa Međunarodnom izložbom opreme za nameštaj, I podeljena je u sledeće stilske kategorije: Classic: Tradition in the Future, koja se oslanja na vrednosti tradicije, izrade i veštine u oblasti izrade nameštaja i predmeta u klasičnom stilu Dizajn, proizvodi koje karakteriše funkcionalnost, inovacijae i sjajan stil i xLux, deo koji je posvećen bezvremenskom luksuzu koji je ponovo našao mesto u novom vremenu.

Moglo se videti mnogo različitih stilskih pristupa, od organskog preko povratka u klasiku, do potrage za čistoćom i fantazijom. Karakteristična crta svih trendova bila je pronalaženje narativne vrednosti predmeta, njihove sposobnosti stvaranja ambijenta i života u prostorima zamišljenim po linijama “ormara čuda”, prostorija u kojima su se nalazile nijanse roze / crvene i sive / naftne.

Nameštaj, lampe i ostali predmeti prilagođavali su se tom utisku, “zagrevajući” ove slike uz pomoć finog drveta, završnom obradom, tkaninama, odišući određenom vrstom taktilnosti. Učešće stakla I drugih transparentnih materijala je pokazalo svoju izuzetnu upotrebljivost u naglašavanju živopisnosti materijala u enterijeru u opšte. Igra sa svetlom je nešto što je već
postalo nezaobilazni deo prilikom usklađivanja dizajnerskog balansa. Uvođenje mnoštva materijala iz prirode kojima dominira izražajna tekstura I struktura, kao što su kamen, granit i
legure u izradu samog nameštaja je doprinelo izraženoj “čulnosti” ambijenta. Trendovi opremanja u 2018. godini zahtevaju da pored vizuelnog osećaja poseban akcenat bude I na
osećaju dodira. Ne postoje neutralne prisutnosti, već simulacija koja govori, sposobna da izrazi svoje ideje, naše strasti – naracija. Pokušaćemo da vam kroz nekoliko fotografija prenesemo utiske sa “Salone del Mobile Milano”, mada smo sigurni da se ceo doživljaj može dočarati samim prisustvom na ovoj manifestaciji.

Zlatko Ankić
diplomirani inženjer prerade drveta

“Salone del Mobile Milano”

Trackback from your site.

Leave a comment

basic-line-zrenjanin

Tel/faks: 023/541-668

E-mail:
basicline.marketing@gmail.com

Nušićeva 3

23000, Zrenjanin